Розповісти про цю новину:
Популярні новини
Українські агрореалії та зарубіжні інвестори

Україна сміливо може похизуватись тим, що в неї сільськогосподарська галузь розвинена на порядок більше, ніж у провідних європейських країнах. Саме український АПК приваблює велику кількість іноземних інвестицій. Серед основних позитивних факторів варто відмітити наступне: на мапі світового агробізнесу Україна знаходиться у вигідному положенні, сприятливі кліматичні умови, низька вартість локальних ресурсів, розвинуте машинобудування, сусідство з крупними ринками-споживачами.

Говорячи про інвестиції

За даними, які надав Інститут аграрної економіки, у 2016 році до українського АПК надійшло 44.2 млн. грн. у вигляді інвестицій. Трейдери, які «з головою» пішли в Україну, активно працюють у напрямку елеваторних потужностей, перевалочних терміналів, логістичних комплексів. Термінали Bunge ($180 млн), Cofco ($75 млн), Risoil S. A. ($70 млн), Allseeds ($200 млн) тепер красуються в українських портах. Louis Dreyfus – один з найкрупніших експортерів українського зерна, спільно з компанією Бруклін-Київ реалізується крупний проект зерно перевалочного терміналу вартістю $99 млн.

investiciivstartap

Окрім цього, в Україні активно працює підрозділ агрохолдингу NCH $36 млн. інвестицій, успішно веде свою роботу насінний завод американської компанії Dupont Pioneer. Закордонні інвестори та фінансові інститути акцентують увагу на тому, що український АПК є привабливим об’єктом для капіталовкладень. Як бачимо, ситуація в цьому напрямку склалась більш, ніж сприятлива. Давайте детальніше розглянемо перспективні ніші українського агросектору.

untitled-1

Зернова логістика

Україна активно прагне наростити вал зернових культур. Нинішній показник складає 60 000 т., бажана цифра – 100 000 т. Проблема полягає в тому, що об’єкти інфраструктури для транспортування та зберігання зерна зношені та майже не відповідають європейським вимогам. За даними Всесвітнього банку, через незадовільний стан логістичних об’єктів, українські аграрії недоотримують від 600 млн. до $1,6 млрд., щорічно. Це 50-50% від поточного об’єму банківських позик сільському господарству.

Точне землеробство

За оцінками засновника компанії SmartFarming, Артема Беленкова, український ринок точного землеробства складає приблизно $50 млн. в рік. Це – ПО, датчики різної складності, автопілоти, консалтинг, сервіси, дрони і т.д. Потенціал цього ринку просто величезний, і з кожним роком він збільшується на 25-30%. На системи точного землеробства вже переходять не лише крупні латифундисти, а й фермери середньої ланки.

Виробництво органіки

80% органічної продукції, яка виробляється в Україні, йде на експорт. За 2016 рік за кордон пішло 165 000 т органіки, що принесло аграріям майже €46 млн. Серед основних імпортерів знаходяться: Польща, Італія, Нідерланди, Німеччина, Швейцарія, Угорщина. Цей перспективний напрям набирає оберти, навіть «бувалі» аграрії стрімко перекваліфіковуються і починають вирощувати органічні продукти. Погодьтесь, логічно, а кому не хочеться заробити?

Підбиваючи підсумок всього вищесказаного очевидно одне, не дивлячись на нестабільну політичну ситуацію, економічні перипетії и т.д., український АПК живий та здоровий. Доказом цього є активний попит зі сторони іноземних інвесторів. Будемо сподіватись, що подібних внесків вистачить на те, аби вирішити проблеми з логістичними об’єктами і ще більше покращити стан справ.

За матеріалами: www.liga.net

Завдяки Швейцарсько-українській програмі EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами, «АгроЯрд» працює та самовдосконалюється для вас.